Mag Shell zich groen voordoen?
- Lotte van Leeuwen
- 1 dec 2020
- 2 minuten om te lezen
Duurzaamheid is niet het eerste woord wat in je opkomt wanneer je aan een bedrijf als Shell denkt. Mag zo’n bedrijf zich eigenlijk wel groen voordoen op social media of is er dan sprake van greenwashing? Greenwashing is wanneer merken en bedrijven zich duurzamer of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze werkelijk zijn (The Green Guide, 2020).
De olie-industrie is niet onze vriend, het zorgt voor de verslechtering van het klimaat en heeft een grote impact op onze mooie planeet. Shell staat op plek 9 van de lijst met de meest klimaatvervuilende bedrijven ter wereld. Deze top 100 van bedrijven vormen samen 71% van de CO2-uitstoot op aarde.
“Op dit moment investeert Shell zo’n 95% van zijn vermogen in de oorzaak van het probleem, namelijk fossiele brandstoffen. Slechts zo’n 5% van Shell's investeringen gaat naar duurzame energie. Bovendien blijft Shell nieuwe reserves aanboren, terwijl het overgrote deel van de al bekende reserves van olie, gas en kolen in de grond moet blijven om een klimaatramp te voorkomen. Shell speelt dus een grote rol in het veroorzaken van klimaatverandering. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het een rol gaat spelen in de oplossing” (Milieudefensie, 2020).
Ik ben zelf aangesloten bij een bureau dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wij zijn zelf bijvoorbeeld een paperless agency en helpen klanten met duurzame oplossingen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in nieuwe technologieën en media. Een paar jaar geleden zag ik dat Shell een samenwerking was aangegaan met Anna Nooshin. Ze poseerde met een flesje van gerecycled plastic. Dit was een initiatief van Shell om zwerfafval in de natuur tegen te gaan. De reacties op de post waren niet mis. Had Anna zich wel verdiept in de praktijken van Shell? Ook werd zij beschuldigd van greenwashing.
Mag Shell zich wel zo groen voordoen op social media, terwijl slechts 5% van hun investeringen gaat naar duurzame energie? Naar mijn mening niet. Het feit dat zij hier een influencer voor betalen gaat voor mij ook een stap te ver. Hadden zij dit geld niet beter kunnen inzetten om echte veranderingen te realiseren op het gebied van duurzaamheid?
Aan de andere kant is het natuurlijk goed dat Shell überhaupt iets aan duurzaamheid doet. Elk wegwerpflesje dat niet in de natuur belandt is positief en draagt bij. En zijn wij niet allemaal een beetje Shell? Wij rijden ook in auto’s met benzine, maken gebruik van plastic en gaan met het vliegtuig op vakantie. Shell doet daadwerkelijk iets op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben zij het grootste windpark ter wereld. Maar is die 5% van hun investeringen wel genoeg? Wat Shell doet aan duurzaamheid is een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met wat ze met olie verdienen (de Boer, 2017).
Ik vind het goed dat Shell zich bezighoudt met duurzaamheid. Alle beetjes helpen, maar in dit geval moeten dit veel meer beetjes worden. Zolang zij nog op plek 9 van de meest vervuilende bedrijven ter wereld staan, is er nog veel verbetering wenselijk. Dit kan geen enkele influencer voor ze goed praten en zij moeten zelf een rol gaan spelen in de oplossing.
Comments